364 poze   84321 vizite

INFECTIA CU ADENOVIRUS

Infectia cu adenovirus este larg raspandita la porummbei si antreneaza pierderi considerabile in special la tineret.

Patogeneza

Depinde de varietatea si de tipul de tulpina implicat. Proprietatile patogenice ale fiecarei tulpini sunt diferite, precum si rezistenta in mediul extern sau la diferite dezinfectante.

Agentul patogen este excretat prin fecale si saliva. Infectia primara se transmite prin apa si furaje contaminate, dar tot asa de bine se transmite si prin aer sau vertical, transovarian.

Adenovirusul se multiplica in mucoasa tractului respirator superior, intestinului si in ficat. Organismul porumbeilor reactioneaza la multiplicarea virusului prin fabricare de anticorpi specifici. Daca acesti anticorpi nu s-au format in timpul necesar si in cantitati suficiente, izbucneste boala. Adenovirusurile, adesea, netezesc calea pentru alti germeni patogeni precum E. coli, Trichomonade, Hexamite si fungi. Acestia pot complica cursul bolii si in multe cazuri sunt responsabile de cresterea pierderilor.

Simptome

Porumbeii refuza sa zboare, au performante reduse, conditie fizica slaba, inflamatia tractului respirator superior si a intestinului; fecale mucoide (noroioase, galben-gri), vomita furajul si apa din guse, emaciere.

Toate aceste simptome apar in decurs de 24 de ore. Pasarile afectate rar, supravietuiesc daca nu sunt tratate.

Diagnostic

Numai semnele clinice nu sunt suficiente pentru diagnosticul bolii. Acesta trebui confirmat prin examen microscopic si evidentierea “corpilor incluzionali” intranucleari in celulel hepatice si ale mucoaselor infectate. Acesti corpi incluzionalisunt produsi de virus in timpul multiplicarii.

Diagnostic diferential

Trebuie facut fata de E.coli, trichomonoza si hexamitiaza.

Tratament

Nu este posibil sa tratezi infectia cu adenovirus, singura. De cele mai multe ori este necesar tratamentul infectiilor bacteriene secundare. Acestea se fac cu Furalizadona, timp de 3-5 zile, Furogal, Ampicilina si insotit de vitaminizare cu Vitamax - 1 pachet la 2 litri de apa, 3-5 zile sau/si Selevit 0,5 g / litru de apa, 3-5 zile.

Daca boala este asociata cu trichomonoza se va trata cu Trichoplus sau Trichocure. Pentru stimularea imunitatii se va da Bioextract sau Biocarmi.

Se vor lua masuri de curatenie si zooigiena stricta a porumbarului. dezinfectie cu Aldezin prin aspirare



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.